bila aku bercakap tentang cinta....


fuhh..penat giler ari nie..dah la x cukup tidow semalam coz kena siapkan bisnes plan tuk entrepreneur nyer subjek.tp x siap2 gak..hahahaha...ari nie lak da briefing intra..takut lak nk p intra nie..first time lam hidup aku nk p kerja nie..hahaha...nie salah mak aku la,aku nak kerja x kasi..hehehe...berdosa nyer anak..td petang aku da la terbaca blog kawan aku ni..bleh plak dia bercerita tentang cinta...hahaha...ok,sekarang biar aku lak bercerita tentang cinta.ahah...cinta tuk Allah dan ibu bapa semestinya korg dah ada n rasakan..sape yang x da korang memang kesian n menyedihkan..huhuhu..cinta untuk someone lak aku leh ibaratkan cam satu perniagaan..hahaha...apsal aku ibaratkan cam perniagaan kan..ye la,try korg fikir,mula2 nk start up a bisnes, mn leh main bantai jer nk buat bisnes pe.mestila kita nk buat bisnes yang kita minat or yang da potensi nk maju..tul x???nk start bisnes x leh main redahh jew..mesti kena da bisnes plan gak..(apply subjek entrepreneur)ahah..samer gak lam cinta nie..mn bleh main rembat jew nk couple..cam sebulan kawan,trus couple..setahun kenal trus kawen..kita kene la knl betul2 sape dia tu..sesuai ke x?rasa selesa x ngan dia..x la jadi sebulan couple n clash.x ker membazir masa n topup..hehehe..bila korg dah declare couple lak,korg nie dah cam da bisnes la..time nie mmg penting..cam lam bisnes,setiap perbelanjaan tuk bisnes kene amik kira..x kira la jumlah nyer kecik or besar..semua kene record beb...so time nie la segala top up tuk bergayut ker,tuk msj ker.semua kene kira..wit minyak motor or kereta nk p dating pun kene kira taw..hahaha..bleh dikatakan nie semua cam modal la..bila dah melabur modal lam bisnes tu,mesti la nk untung kan..paling2 ciput pun nk la balik modal..haaa...time kira untung ialah time korang bertunang la..baru la pelaburan x sia-sia..hehehe..time nie korang dah da untung la dr bisnes korang tu..tp,x kan nk wat bisnes tahap tu jew kan.mesti la nk bk bisnes besar ckit...bila nk besarkan bisnes,modal pun mesti la nk kn tambah kawan..tul x???time kawen la korang nk tambah modal yang besar tu..(wit hantaran+wit kenduri kawen+mas kawen+perbelanjaan lain2=modal besar tahap dewa nie)hahaha..lps dah da bisnes besar nie,mesti la kena jaga leklok..jalankan bisnes ngan jujur..jangan nk mkn wit syarikat la..bertanggungjawab ngan jawatan yang diberi..sama gak bila dah kawen,tanggungjawab jawatan sebagai suami/isteri semakin berat.dah x leh nk amik ringan..dalam perhubungan kene lah jujur..baru la panas sampai ke petang..hehehe...bila dah da bisnes yg besar,semestinya sifat manusia nie x pernah rasa cukup kan..hahaha..mesti nyer nk bk anak syarikat 2 or 3 buah kan..samer gak lepas kawen,korang mesti nk zuriat yang leh sambung generasi keturunan korang kan..nk anak yang soleh n cam2 lagi lah yang elok..mn da orang nk zuriat dorang jd mat rempit ker,mat lepak ker or pe2 jer la yang buruk..samer gak cam ank syarikat td,mesti la nk berkembang maju tuk support lagi syarikat besar korang tu..wat pe bk anak syarikat tp wat menyusahkan jer kan...lau korang dah sampai tahap nie,kiranyer korang nie mmg dah x yah nk menyesal lagi dah..coz korang nyer bisnes,insyaALLAH kan bertambah maju n maju..ahaha...samer la lam perhubungan korang,sekarang korang mungkin dah da satu family yang bahagia..hehehe..segala modal yang korang laburkan dulu dah balik modal n dapat untung berganda2 lagi..
time nie lah anda layak dipanggil AHLI PERNIAGAAN yang berjaya..ahah...
amacam ngan falsafah cinta aku????hahahaha...

2 comments:

mata dunia said...

cam ade pengalaman jer......

grea troublemaker said...

post nie x da kaitan ngan pengalaman aku or pengalaman sape2 sajer yg masih hidup k...